2013. október 10., csütörtök

A legfontosabb nyomelemek és hatásaik



A vitaminok mellett igen fontosak a nyomelemek is. Bár egészen kis mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor létfontosságúak is. Ugyanis nyomelemek nélkül a vitaminok nem képesek kifejteni a hatásukat.
A vitaminok mellett igen fontosak a nyomelemek is. Bár egészen kis mennyiségben szükségesek a szervezet számára ugyanakkor létfontosságúak is. Ugyan is nyomelemek nélkül a vitaminok nem képesek kifejteni a hatásukat.
Vas
A vas a vörösvértestek képződését szolgálja és kulcsfontosságú szerepet tölt be az oxigénszállítás terén. A testben zajló energiaforgalomhoz a vas nélkülözhetetlen. Különösen a nők veszítenek sok vasat a menstruáció során. Így ők gyakran szenvednek vashiányban. Vasat tartalmazó élelmiszerek: hús, máj, hal, tojássárgája, zöldségek, hántolatlan gabonák, dió, bab, szójatermékek és a sárgabarack. A szervezetünk vashiány esetén fáradékonysággal és étvágytalansággal reagál. Napi szükségletünk 25-50 mg.

Cink

cink nélkülözhetetlen számos testfunkcióhoz. Különleges szerepet játszik: a sebgyógyulásban, az immungyengeség,  a vesék és a máj működészavarainak esetén, valamint a növekedési és nemi hormonokban. Cinkszállítóink: a hús, hal, tenger gyümölcsei, bab, teljes kiőrlésű gabonák, tojás, mogyoró. Egy felnőtt ember napi cink szükséglete 25-50 mg, amit nem mindig lehet fedezni a hagyományos táplálékkal.

Jód

A jód a nélkülözhetetlen nyomelemek közé tartozik,  amelyek felelősek a növekedésért és az energiatermelésért a sejtekben,.hiszen nélküle pajzsmirigy zavarok lépnének fel testünkben. Jódhiány esetén az egész szervezet növekedési zavarokkal, túlsúllyal, koncentráló képesség gyengülésével és elesettséggel reagál. Egy felnőtt embernek a napi jód szükséglete 150-200 mcg. Ha rendszeresen eszünk húst, tengeri halat, zöldséget (a talaj jódtartalmától függően), valószínűleg fedezi a jódszükségletünket, ellenkező esetben használjunk még jódozott sót.

Króm

Mindössze apró nyomokban van jelen az élelmiszerekben, mint a sörélesztőben, gombákban vagy a teljes kiőrlésű lisztből készült termékekben. A króm szükséges a stabil vércukorszinthez, elengedhetetlen a zsírégetés fokozásához és a szénhidrát bontáshoz. Hiányában megemelkedik a koleszterinszint, levertséget és idegeskedést érezhetünk. Krómból a napi igényünk 150-200 mcg.

Mangán

mangán nélkülözhetetlen az antioxidáns enzimek stimulálásához, a zsírbontáshoz, a porcképzéshez, méregtelenítéshez, a sejtek fiatalságának megőrzéséhez és az egészséges, terhelhető izmok megőrzéséhez. Mangánt elsősorban a diófélékben, hüvelyesekben, hántolatlan gabonában, sörélesztőben és kakaóban találunk.
 Mangán hiány esetén felléphet ideggyengeség és gyakori fertőzés. Napi szükségletünk 2-5 mg.

Réz

ántolaRézre elsősorban azért van szükségünk, hogy a vas hemoglobinná alakuljon. Ez a vérfesték az oxigénszállításhoz, valamint a bőr és a haj pigmenttermeléséhez kell. Sok réz található a májban, halban, csigában, kagylóban, leveszöldségekben, borsóban, dióban, gombában és a hántolatlan gabonábanRéz hiányában a szervezet vérszegénységgel, bőrkiütéssel és gyenge ellenálló képességgel reagál. Egy felnőtt ember napi szükséglete 2-4 mg.

Szelén

A szelén segít elkerülni a szív és érrendszeri megbetegedéseket, az idő előtti öregedést. Szerepet játszik a rákmegelőzésben és a méregtelenítésben is. Megtalálható a húsban, halban, hántolatlan gabonában, tejtermékekben és a szójababban. Hiánya esetén a szervezetünk könnyen fogékony lesz a fertőzésekre. Napi szükségletünk 100-200 mcg.
Szerző: Vörös Krisztina
Forrás: http://www.enportal.hu/